Izbornik Zatvoriti

POZIV ZA SARADNJU u šestom broju časopisa

SAVEZ STUDENATA FILOZOFSKOG FAKULTETA U BANJOJ LUCI

OBJAVLJUJE POZIV

Poštovani prijatelji i kolege,

Poslije veoma uspješnog prvog tematskog, a sveukupno petog broja Noeme, pozivamo vas da se pridružite u stvaranju narednog izdanja našeg časopisa. Poneseni sveopštim interesom za obilježavanjem vrlo važne godišnjice, sto godina od završetka Prvog svjetskog rata, odlučili smo da i Noema isprati ovaj trend. Međutim, kako smo dosad radili i u prvom broju najavili, naše interesovanje za ovakve teme ne iscrpljuje se pukim spominjanjem određenog događaja i njegovih okolnosti, već nas interesuju dublji uzroci i njegove implikacije u svim sferama ljudskog mišljenja i djelovanja.
Uzimajući u obzir prethodno rečeno, tema EVROPA – 100 GODINA POSLIJE prevashodno se odnosi na širi, kulturno-civilizacijski smisao, a ne samo na uski geopolitički prostor kojim je bio obuhvaćen i čijem krugu mi pripadamo. Dakle, pozivamo sve saradnike, kako one oprobane u pisanju za naš časopis, tako i nove koji svoj put krče kriz nauku, da zajednički analiziramo sljedeće teze: kako je Prvi svjetski rat doživljen u svim oblastima društvenih i humanističkih nauka; kako godišnjica ovako važnog događaja čije se posljedice ogledaju u „dugom trajanju“ utiče na formiranje diskursa u politici i naučne paradigme; je li se pogled na Veliki rat mijenjao za vrijeme minulog vijeka i koji je kontekst tih promjena; da li je percepcija ovakvih događaja svuda ista ili ona zavisi od nacije, politike, društva i sveukupnog odnosa prema istoriji – ako nije, postoji li barem jedno opšte mjesto u nauci, ili pogled na ovu temu zavisi od svakog naroda pojedinačno; jesu li sve kulture sjećanja iste i kako se one formiraju (odnos pobjeda–poraz); i na koncu, stoji li Evropa, sto godina poslije, na temeljima bipolariteta i kakav bi taj dvokolosječni odnos mogao da bude?
Nadamo se da su vam ova pitanja intrigantna, te da će probuditi isto ili slično interesovanje kao za prošle brojeve, naročito prethodni. U to ime, uredništvo Noeme nada se da ćemo i ovim brojem odgovoriti na izazove i, naravno, otvoriti nove teme.
Svaki rad prolazi recenziju od strane članova uredništva i saradnika.
Radovi se šalju na imejl adresu casopis.noema@gmail.com.
Rok za slanje završne verzije je 15.11.2018. godine.
Radujemo se budućoj saradnji!

Uredništvo

UPUTSTVO AUTORIMA

1. U posebnom prilogu treba da se navedu i sljedeći podaci: ime i prezime autora, osnovni biografski podaci i elektronska adresa.

2. Priloge treba pisati osnovnim Times New Roman fontom, veličinom slova 12, osim naslova.

3. Uz svaki stručni rad treba navesti sažetak od najviše 200 riječi kojim se ukazuje na svrhu rada, rezultate i zaključak. Na kraju sažetka neophodno je navesti ,,ključne riječi“.

4. Sve reference (napomene, navođenje izvora, upućivanje i slično) treba da stoje u fusnoti, tako da ne opterećuju čitaoca u osnovnom tekstu.

5. Pregled izvora i literature navesti iza teksta.

6. Oni autori priloga koji prođu recenziju naknadno će morati dostaviti formular kojim
potvrđuju da je navedeni prilog autorski i da ranije nije nigdje objavljivan.

Pozivno_pismo